OD INVALIDSKIH KOLICA DO DASKE ZA SURFOVANJE

Postoji to nepisano pravilo da nam se najbolje stvari dešavaju kada se najmanje nadamo. I pre nego što pomislite kako je to glupo, jer se sedmici na lotou niste nadali ceo život i isto tako je nikada niste dobili, moram reći da, ma koliko materijalne stvari bile neophodne, one nisu one najbolje. Lavirint koji predstavlja život svakog od nas, često ćorsokak učini naizgled pravim putem i zbog toga zaboravimo da se radujemo malim(čitaj velikim) stvarima.

Još kao dete sam po prvi put surfere videla na televiziji u seriji “Čuvari plaže”. Od tada mi je surfovanje izgledalo fascinantno, ali (ne znam iz kog razloga) nikada nisam ni pomislila da bih mogla i sama da budem surfer, makar i na jedan dan. Verovatno je nepotrebno da kažem da posle nesreće, surfovanje nisam ni sanjala, čak ni u najluđim snovima. Onda mi je život, još jednom, pokazao da ništa nije nemoguće.

Sasvim slučajno, pročitala sam tekst o adaptivnom surfovanju i organizaciji koja je, između ostalog, jedan takav događaj održavala i na Floridi, u blizini mesta u kojem sam živela. Prva pomisao bila je: Moram da se oprobam u tome! Međutim, iz više razloga, to se nije dogodilo, a surfovanje je završilo na listi stvari koje želim da uradim u budućnosti. Zatim se, posle nekoliko meseci, potpuno neplanski zahvaljujući “Okeanima nade”, ta moja želja i ostvarila.

Neverovatno je koliko se adrenalin povećava dok čekate svoj red da ostavite kolica iza sebe i upustite se u novu avanturu. Svakome od nas (učesnika) smenjivale su se pozitivne emocije jedna za drugom. Tih nekoliko sati mogli smo da zaboravimo na bol i svakodnevne probleme, prepuštajući se uživanju u potpunoj slobodi.

Moto ove organizacije je: Otvoriti vrata okeana i talas po talas ukloniti barijere za sve one koji imaju neku vrstu fizičkog ili psihičkog invaliditeta. Organizatori i brojni volonteri su učinili i mnogo više od toga. Stavili su osmehe na lica svih učesnika i njihovih porodica. Neke od njih su ponovo vratili na daske, dok su drugima pružili potpuno novo iskustvo. Učinili su plažu i okean potpuno pristupačnim, a što je najvažnije, pokazali su da zaista možemo uraditi sve što poželimo.

Ukoliko želite da se pridružite ovoj organiaciji, podržite ih ili im pomognete u ostvarivanju ciljeva, ne postoji nijedan razlog da to ne učinite. Možda vas baš oni ohrabre da pratite svoje snove.

Author: admin