Kvadriplegija,paraplegija

Kvadriplegija, hemiplegija, paraplegija uzroci, lečenje, oporavak

Kvadriplegija definicija

Šta je kvadriplegija? Paraliza može biti delimična ili potpuna. Paraliza obe ruke i noge se tradicionalno naziva kvadriplegija. ‘’Kuad’’ potiče od latinske reči za četiri i ‘’plegija’’ dolazi iz grčkog jezika za nemogućnost da se kreće. Trenutno termin tetraplegija postaje sve popularniji, ali to znači istu stvar. Tetra je iz grčkog za nemogućnost da se kreće.

Kvadriplegija – uzrok:

Primarni uzrok kvadriplegije je povreda kičmene moždine, ali drugi uslovi kao što je cerebralna paraliza i moždani udar mogu izazvati sličnu paralizu. Količina onesposobljenja koja rezultira iz povrede kičmene moždine zavisi od dela kičmene moždine koji je povređen i količine štete. Povreda kičmene moždine može biti razorna jer su kičmena moždina i mozak glavni delovi centralnog nervnog sistema, koji šalje poruke celom telu.

paraplegija

Kada je kičmena moždina povređena, mozak ne može pravilno da komunicira sa njom i tako je umanjena senzacija i pokret. Kičmena moždina nije sama kičma; to je sistem nerava koji polaze iz kičmene moždine i granaju se po čitavom telu.

Hemiplegija definicija, uzrok

Šta je hemiplegija? Hemiplegija je stanje koje utiče na jednu stranu tela (grčki ‘’hemi’’ = pola). Govorimo o desnoj ili levoj hemiplegiji, u zavisnosti od toga na koju stranu utiče. Hemiplegija je paraliza prouzrokovana povredom delova mozga koji kontrolišu pokrete udova, struka, lica itd. To se može dogoditi pre, za vreme ili ubrzo nakon rođenja (do dve godine starosti), kada je poznata kao urođena hemiplegija (ili jednostrana cerebralna paraliza), ili kasnije u životu kao rezultat povrede ili bolesti, u kom slučaju se zove stečena hemiplegija. Generalno, povreda na levoj strani mozga će izazvati desnu hemiplegiju i povrede na desnoj strani mozga levu hemiplegiju.

Takođe može da se kaže da je hemiplegija oblik cerebralne paralize, opisno ime za širu grupu uslova u kojima su pogođeni kretanje i držanje zbog povrede mozga. Ovi uslovi su doživotni i ne-progresivni, odnosno ne mogu biti gori, ali mogu izgledati drugačije tokom vremena, delimično zbog toga što dete raste i razvija se.

Hemiplegija – uzrok:

Uzroci urođene hemiplegije su uglavnom nepoznati, a obično roditelji samo postanu svesni hemiplegije svog deteta tokom detinjstva ili ranog detinjstva, kao teškoće kretanja deteta na jednoj strani što postepeno postaje očigledno. Postoji veći rizik kod vrlo prevremeno rođenih beba i kod višeplodnih trudnoća, a nejasno je da li teško rođenje može biti povremeno faktor. Ali u većini slučajeva, povreda nastaje u nekom trenutku tokom trudnoće. Međutim, neke studije ukazuju na to da bi mogao biti povećan rizik u zajednicama u kojima je brak između bliskih rođaka uobičajen. Roditelji često brinu da oni mogu biti nekako krivi, ali to nije slučaj, jer se čini da je uglavnom stvar slučajnosti.

Stečena hemiplegija rezultira od oštećenja mozga. Najčešći uzrok je moždani udar (kada krvarenje ili tromb štete delu mozga), ali može da bude rezultat povrede glave ili infekcije.

Paraplegija definicija, uzrok

Šta je paraplegija? Paraplegija je medicinsko stanje koje uključuje oštećenje motorne ili senzorne funkcije donjih ekstremiteta, što je vrsta paralize, univerzalni termin kojim se opisuje gubitak pokreta ili senzacije usled oštećenja nerva u telu.

Paraplegija – uzrok:

Paraplegija je pretežno rezultat povrede kičmene moždine usled nesreće ili druge traume. Najčešće nesreće uključuju nesreće motornog vozila i javlja se kod onih starijih od 65 godina.

Povrede kičmene moždine nisu uvek odmah vidljive i ukočenost ili paraliza se može odložiti ili javiti neposredno. Dodatna povreda može doći iz nastalog otoka i krvarenja. Iz tog razloga, važno je da se medicinska pažnja traži odmah, jer je vremenski okvir od ključnog značaja za brži oporavak i prognozu.

Osim toga, urođene bolesti kao što su spina bifida, gde su pogođeni neuronski elementi kičmenog kanala, je takođe poznati uzrok paraplegije. Šteta može nastati od tumora ili krvnih ugrušaka, međutim, to je manje uobičajeno.

Paraplegija je najčešća kod muškaraca, jer se pretpostavlja da imaju veću sklonost ka rizičnom ponašanju.

Kvadriplegija lečenje, oporavak

Neposredni tretman za kvadriplegiju se sastoji od tretiranja povrede kičmene moždine ili drugog uslova koji izaziva problem. U slučaju povrede kičmene moždine, vi ćete biti imobilisani sa specijalnom opremom za sprečavanje dalje povrede, dok medicinsko osoblje rade na stabilizaciji pulsa, krvnog pritiska i ostalih uslova. Možda će biti potrebno intubiranje da se pomogne u disanju. To znači da će fleksibilna cev koja nosi kiseonik biti ubačena u grlo. Određeni testovi će se koristiti da se odredi stepen vaše povrede.

Hirurgija može biti potrebna da se oslobodi pritisak na kičmu od kostiju ili stranih predmeta. Hirurgija se takođe može koristiti za stabilizaciju kičme, ali nijedan oblik operacije ne može popraviti oštećene nerve kičmene moždine. Nažalost, oštećenje nerava prouzrokovano inicijalnom povredom kičmene moždine ima tendenciju da se širi. Razlozi za ovu tendenciju nisu u potpunosti shvaćeni, ali se odnosi na širenje upale kako cirkulacija krvi opada i opada krvni pritisak.

Upala izaziva da nervne ćelije koje nisu direktno oštećene, umiru. Snažan kortikosteroid, metilprednizolon (Medrol) ponekad može pomoći u sprečavanju širenja štete ukoliko se daje u roku od osam sati od originalne povrede; međutim, metilprednizolon može da izazove ozbiljne nuspojave i nisu svi doktori uvereni da je to korisno.

Kvadriplegija – oporavak:

Rehabilitacija za kvadriplegiju se sastoji uglavnom od treninga da naučite kako da se nosite sa svojim novim ograničenjima. Pasivna fizikalna terapija je data da bi se sprečila atrofija mišića. Danas, mnoge nove opcije nude kvadriplegičarima novu nadu. Ove nove opcije kombinuju starije metode sa novom tehnologijom sa ohrabrujuće rezultate.

Dok se pasivna fizikalna terapija sastoji samo od manipulacije ruke i noge pacijenta od strane terapeuta, u nastojanju da se poveća cirkulacija i zadrži tonus mišića, danas terapeuti mogu da koriste elektrode za stimulaciju mišića pacijenta i dati im optimalno vežbanje. Ova tehnologija se zove funkcionalna neuromuskularna stimulacija (FNS). FNS stimuliše netaknute periferne nerve, tako da će se paralizovani mišići kontrahovati.

Kontrakcije su stimulisane korišćenjem elektroda koje su postavljene na koži ili koje su ugrađene. Sa FNS, pacijent može da vozi sobni bicikl za poboljšanje funkcije mišića i srčane funkcije i spreči atrofiju mišića. Implantabilni FNS sistem se koristi da pomogne ljudima sa nekim vrstama povrede kičmene moždine da ponovo koriste svoje ruke.

Ovo je opcija za ljude sa kvadriplegijom, koji imaju nešto dobrovoljnu upotrebu ruku. Položaj ramena kontroliše stimulaciju nerava u ruci, dozvoljavajući pojedincu da pokupi predmete po volji. Transfer tetiva je još jedna opcija koja omogućava nekim ljudima sa kvadriplegijom da više upotrebljavaju ruke i šake. Ova složena hirurška operacija prenosi neesencijalni mišić sa neurološkom funkcijom na rame ili ruku da pomogne povraćaj funkcije. FNS se može koristiti u kombinaciji sa transferom tetive.

Drugi oblici lečenja za kvadriplegiju su još uvek u eksperimentalnoj fazi.

Hemiplegija lečenje, oporavak

Hemiplegija ne može da se izleči, ali mnogo toga se može uraditi da se smanje efekti i da se pomogne deci da ostvare svoj potencijal. Pedijatar i terapeuti, koji rade kao deo šire mreže stručnjaka, uključujući pedijatrijske neurologe i ortopede i neurohirurge, će raditi u partnerstvu sa vama da dete razvije svoje sposobnosti.

Razumevanje hemiplegije i znajući kako da se pomogne detetu da ostvari svoj potencijal je od vitalnog značaja.

Nezreli mozak je veoma fleksibilan, a neke od funkcija oštećene površine mogu preuzeti neoštećeni delovi mozga u procesu poznatom kao neuroplastičnost. Odrasla osoba, čiji su moždani putevi već organizovani, ima mnogo manje neuroplastičnosti i tako posle moždanog udara može izgubiti vrlo specifične funkcije, u zavisnosti od dela mozga koji je pogođen.

Hemiplegija – oporavak:

Oporavak vašeg deteta će verovatno biti zasnovan na multidisciplinarnom pristupu, koji uključuje fizioterapiju, radnu terapiju i eventualno govornu terapiju gde je to potrebno. Fizioterapeut i često radni terapeut će blisko sarađivati međusobno i sa roditeljima ili starateljima, da se dogovori program upravljanja sa specifičnim ciljevima koji su prilagođeni za razvoj i potrebe deteta. Cilj će biti da se poboljša učešće deteta u svakodnevnim aktivnostima, npr. igranje, hranjenje, oblačenje, školski život. Terapeuti će raditi na razvoju sposobnosti deteta, proceni držanja i pružanju istezanja mišića, a možda i jačanje aktivnosti. Ovo će sprečiti eventualne sekundarne posledice stanja kao što su bol ili razvoj kontraktura (abnormalno skraćenje mišića).

Ciljevi mogu da obuhvate poboljšanje funkcije, tako da dete može da uhvati objekat sa pogođenom rukom, ili hodati bolje.

Terapijski program će verovatno uključiti obuku roditelja/staratelja, a kasnije deteta da ga naučite da izvrši vežbe ili tehnike koje treba da nastavi da koristi kod kuće, na primer tokom oblačenja ili kupanja, tako da one postaju deo svakodnevnog života deteta. Napredak deteta treba da se redovno pregleda da se proceni koliko dobro programska terapija radi i razmotriti da li postoji potreba za drugim tretmanima. Oni mogu uključivati ortopedska pomagala; lekovi kao što je baclofen; botulinum toksin injekcije ili ortopedska hirurgija.

Uopšteno, dete sa hemiplegijom treba tretirati što je normalnije moguće.

Što su stariji, mnoga deca i mladi sa hemiplegijom mogu biti podstaknuti da razvijaju više koristi svoje zahvaćene strane kroz učešće u njihovim izabranim sportovima i hobijima.

Paraplegija lečenje oporavak

Dok neki ljudi sa paraplegijom mogu hodati u određenoj meri, mnogi zavise od invalidskih kolica ili drugih mera podrške. Neke osobe mogu doživeti bol i grčeve u mišićima u različitom stepenu.

Impotencija i različiti stepeni urinarne i fekalne inkontinencije su veoma česti kod onih koji su pogođeni. Mnogi koriste kateter ili program za upravljanje crevima (često uključuje klistir supozitorijama ili digitalnu stimulaciju utrobe) za rešavanje ovih problema.

Sa uspešnim upravljanjem bešikom i crevima, paraplegičari mogu da spreče većinu slučajnih mokraćnih ili crevnih pražnjenja.

Ako se sumnja da neka osoba ima povredu leđa ili vrata, ona ne bi trebalo da se pomera sa svoje pozicije, jer u suprotnom mogu nastati komplikacije i trajna paraliza. Preporučuje se da kontaktirate hitnu medicinsku pomoć.

Paraplegija – oporavak:

S obzirom na adekvatnu podršku, opremu i adaptacije u radnom/kućnom okruženju koje su danas na raspolaganju, paraplegičari su savršeno sposobni za produktivan život.

Author: admin